Lovska zveza Slovenije (LZS) je slovenska nevladna organizacija organizacija, ki šteje skoraj 21.000 članov. Njeno poslanstvo vključuje trajnostno upravljanje divjadi, izobraževanje lovcev in varstvo narave. Za uresničevanje te večplastne naloge je LZS razvila edinstven in celovit sistem zbiranja podatkov s pomočjo informacijskega sistema Lisjak. Namen tega v svetu edinstvenega sistema je zbiranje in shranjevanje nacionalnih podatkov o prostoživečih živalih in predstavlja pionirsko orodje na evropski ravni.

Kljub temu da dobro sodelovanje LZS z odločevalci in raziskovalci že obstaja, dejanski potencial zbranih podatkov za različne prostorsko-časovne analize in znanstveno – raziskovalne namene trenutno še ni popolnoma izkoriščeno.

V projektu STEP CHANGE bomo nadgradili oz. izboljšali zmogljivosti informacijskega sistema za pridobivanje različnih podatkov o prostoživečih živalih v Sloveniji z razvojem državljanske pobude, ki bo vključevala začetnike ljubitelje narave, kot so: fotografi, planinci in različni uporabniki foto-kamer. Obenem bomo razvili postopke za avtomatizirano preverjanja pridobljenih podatkov.

V sklopu projekta bo razvita aplikacija za zbiranje podatkov o prisotnosti prostoživečih živali kot enostavno orodje za vključevanje širše zainteresirane javnosti – državljanov ljubiteljev narave. Z vključevanjem množice podatkov, ki jih bodo na sistematičen način zbrali ljubitelji narave, bomo izboljšali razumevanje, kako se živali prilagajajo spremembam v okolju ter prispevali uspešnejšemu upravljanju z živalmi in hkrati prispevali k ozaveščanju o pomenu varovanja biotske raznovrstnosti in narave.

Sodelujte pri projektu

Ali želite sodelovati pri projektu in se pridružiti naši slovenski ekipi? Ne oklevajte in se obrnite na nas ter nam pošljite sporočilo prek spodnjega obrazca. Člani naše raziskovalne skupine bo v kratkem stopil v stik z vami.

  Supporting Institutions

  • Slovenian Ministry of the Environment and Spatial Planning
  • Slovenian Ministry of Agriculture, Forestry and Food
  • Hunters Association of Slovenia
  • Slovenia Forest Service
  • Environmental Protection College